Alergija na grinja i spremanje

Alergija na grinja i spremanje

Kako pitanju spremanja trebaju pristupati osobe s alergijom i osoba koje imaju u obitelji alergične na grinje? Savjetujemo!

Domaća prašina je neprijatelj broj jedan za mnoge osobe koje pate od udišne alergije. Skupljaju se u njemu grinje, mikroskopske životinje koje spadaju među člankonošce koje nisu same opasne za čovjeka, ali vrlo štetni mogu biti njihovi izmeti, a konkretno u njima sadržani proteini – vrlo jak alergen.

Iako grinje nije moguće vidjeti golim okom, one su u našim stanovima svugdje. Vole temperaturu iznad dvadeset stupnjeva i mjesta gdje se skuplja prašina, dakle pokrivači, zavjese, deke i tepisi, a pravi raj za njih je posteljina, jer se hrane mrtvom kožom. Borba protiv njih je teška, ali nije nemoguća, treba je poduzeti posebno tada, kada simptome alergije ima naše dijete, jer u slučaju male djece izlaganje na dodir s grinjama može imati opasne posljedice. Svi alergičari mogu osjećati loše posljedice kao što je curenje iz nosa, upale spojnica, bubuljice ili čak astma, ali organizam djeteta se na zna učinkoviti braniti protiv alergena.

Jedini učinkovit način borbe protiv grinja prašine kod kuće je najčešće odgovarajuće čišćenje. Treba prije svega iz kuće odstraniti nepotrebne predmete koji skupljaju prašinu i ostale pažljivo čistiti od prašine i ukoliko je to moguće čistiti ih vlažnom krpicom. Bolje je se riješiti teških zavjesa, debelih pokrivača, tepiha iz spavaće sobe, a posteljinu treba često mijenjati i provjetravati. U ozbiljnijim slučajevima treba zamijeniti tradicionalne jastuke i deke sintetičkim proizvodima ili barem kupiti specijalne presvlake od mikrofaze, kroz koje ne prolaze grinje. Za skidanje prašine je najbolji usisivač s vodenim filterom, moguće je kupiti također specijalna sredstva za čišćenje protiv grinja.