Čirevi želuca – simptomi i liječenje

Čirevi želuca – simptomi i liječenje

Nekada su nazivani „bolest direktora“, jer se podrazumijevala uz napet način života i neredovitu dijetu. Oba ta čimbenika danas ne ovise o radnom mjestu. Kako ih prepoznati i liječiti?

S biološkog gledišta čir želuca je gubitak sluznice, može isto tako biti prisutan na dvanaesniku. Mogu imati različitu veličinu – od nekoliko milimetara do čak nekoliko centimetara u svom naprednom stadijumu. Razloga za njihovo nastajanje ima nekoliko:

- Helicobacter pylori – bakterija prisutnost koje je moguće utvrditi testiranjem krvi ili pomoću testa dostupnog u ljekarni. Bakterija se prenosi preko sline ili probavnim traktom.

- Solna kiselina – jedan os sastojaka želučanih tekućina, odgovara između ostalog za neutralizaciju bakterija. Njen višak uzrokuje razvoj čireva.

- Žuč – vraćanje žuči iz dvanaestnika u želudac oštećuje sluznicu.

- Stres, previše alkohola i cigareta – svi ti elementi pridonose prevelikoj proizvodnji kiselina (uključujući solnu).

Najčešći simptomi koji trebaju obratiti našu pozornost su: žgaravica, nedostatak apetita, bol ispod prsne kosti ili iznad pupka, osjećaj gladi ili pečenja. Do jačanja boli dolazi neposredno poslije jela, može se pojaviti povraćanje ili muka.

Osnovna metoda otkrivanja čireva želuca je endoskopska pretraga – uvođenje gastroskopa s minikamerom preko usta. Na taj se način isto tako uzimaju uzorci tkiva. To je potrebno jer čirevi se mogu promijeniti u tumor koji izgleda potpuno isto.

U slučaju čireva koji su uzrokovani bakterijom Heliobacter, se problemi liječe pomoću antibiotika i zaštitnih lijekova koji jačaju sluznicu. Događa se da je potrebna operacija.

Problematične simptome čireva može ublažiti odgovarajuća dijeta. Dokazano je da dim iz cigareta u velikoj mjeri uzrokuje i jača razvoj smanjivanja sluznice. Dobro je isključiti prženu, masnu i začinjenu hranu, kiselo i marinirano povrće, čaj, alkohol i gazirana pića. Liječnici preporučuju lagane mliječne proizvode, ne masno kuhano meso, kaše i žele. Iako čirevi želuca su tri puta više prisutni kod muškaraca nego kod žena u vrijeme pojačanog stresa i dugog rada smo svi u skupini rizika.