Najpopularniji konzervansi hrane

Najpopularniji konzervansi hrane

Hrana se je konzervirala od uvijek. Dimljenje, kiseljenje, sušenje, stavljanje u sol – produživalo je njen stupanj uporabe na što je moguće prirodan način.

Uporaba dodataka koji su korišteni se signalizira na etiketama proizvoda. Simbol „E“ znači sukladnost s europskim normama, te brojevi iza njega znače:

- Od 100 do 199. Boje. Nalaze se u marmeladama, pićima, likerima, žvakaćim gumama ili juhama u prahu. Neke od njih mogu izazivati alergičnu reakciju (osip ili probleme s disanjem) ili želučane probleme.
 

- Od 200 do 299. Konzervansi. E 210 (benzojev kiselina) koja može iritirati sluznicu želuce i crijeva izazivajući žgaravicu i osipe. Može se naći u želeima, voćnim sokovima, nealkoholnim pićima, margarinu, ribljim konzervama, mariniranom povrću ili umacima od voća i povrća. Nitrit kalija ili natrija to jest E 249 i E 250 se općenito koriste za meso, mogu voditi do nastajanja tumora u organizmu. Sumporiti označeni od E220 do E228 se nalaze između ostalog u konzervama, voćnim sokovima, vinu, proizvodima od krumpira kod osjetljivih osoba izazivaju mučnost i glavobolju.
 

- Od 300 do 399. Tvari za kiseljenje. To je između ostalog octena kiselina (E 260) koja se nalazi u mariniranom voću i povrću i umacima, loše ga toleriraju osobe s osjetljivim želucem. Kloridi natrija (E 508), kalcija (E 509) i magnezija (E 511) se dodaju u začine i ne preporučuju se osobama koje imaju bolesne bubrege ili jetru. U većim količinama imaju pročišćavajuće djelovanje u organizmu.
 

- Od 400 do 499. Zagušćujući i želirajući preparati. Napr. alginska kiselina (E 400) posebno se ne preporučuje trudnicama i karoten (E 407) koji može dovesti do čireva crijeva.

- Iznad 500. Svi drugi dodaci uključujući sredstva za povećavanje obima ili koja zamjenjuju šećer (aspartam, saharin). Prisutne u slatkišima, žvakaćim gumama, pićima, sokovima.