O tome kako nam neke vrste obuće uništavaju zdravlje

O tome kako nam neke vrste obuće uništavaju zdravlje

Iako mogu biti lijepe, modne ili čak udobne neki od tipova obuće su za naše zdravlje pravo samoubojstvo. Koje cipele je najbolje izbaciti iz ormara?

Cipele koje nosimo su već davno prestale imati samo praktične funkcije. Danas su cipele sigurno ne samo zaštita naših stopala od mehaničkog oštećenja ili loših vremenskih prilika. Danas su cipele dodatak odjeći, nekada poznate marke i vrlo skup. Često baš i cipele mogu uzrokovati deformaciju naših stopala ili pogoršanje zdravstvenog stanja. To se događa posebno u slučaju nekoliko tipova obuće. Glavna opasnost za naše zdravlje, po ortopedima i podijatrima (liječnicima za stopala) su cipele kao:

1. Japanke

Ove čini se udobne ljetne cipele to je istinska noćna mora liječnika. Zbog toga da pri hodanju u njima prenosimo tjelesnu težinu na prednji dio stopala možemo imati probleme s halluxima, tzv. „mamuzama pete“ ili ne estetičkim pojačanjem kože na stopalima. Ali to je tek polovina problema. Često nošenje japanki može uzrokovati upalu mazanja zglobova i uzrokovati teške bolove leđa i nogu na cijeloj duljini.

2. Cipele tipa UGG

Ove zimske, tople i udobne cipele iako su vrlo modne i promicane mnogim poznatim osobama, mogu u nekim slučajevima napraviti više štete nego pomoći. Njihova prevelika mekoća i nestabilan đon mogu dovesti do povećanja podložnosti gležnjeva na iščekivanje i druge ozlijede. Osim toga vlaga koja dugo ostaje u tog tipa cipelama može uzrokovati gljivice stopala.

3. Visoke pete i štikle

Cipele s visokom petom i štikle je tip obuće koji može uzrokovati najviše štete. Njihovo često nošenje može uzrokovati mnoge negativne posljedice za zdravlje. Najozbiljnije od njih su teški bolovi kičme i problemi s cirkulacijom krvi (posebno kada smo im podložni genetski). Svakodnevno obuvanje cipela s visokom petom može također uzrokovati debljanje Ahilovih ligamenata, upalu zglobova i izvrtanje prstiju.