Ovisnost o slatkišima – kako ju pobijediti?

Ovisnost o slatkišima – kako ju pobijediti?

Slatkiši – dodaju gušt relaksiranju, saveznici su u trenutcima tuge, dodatak su vremenu koje provodimo s bliskim osobama. Kako se osloboditi od njih, ako su toliko ukusni i daju toliko utjehe?

Jedenje slatkiša nam daje dobar osjećaj, zbog toga ih uzimamo. Možda čak i svakodnevno. Nekada govorimo u šali da smo ovisni o slatkišima. Ali takva ovisnost stvarno postoji, iako u uspoređenju s alkoholizmom ili narkomanijom, se može učiniti nečim jako malim. Nije to tako.

Sveprisutan šećer

Slatkiši zbog šećera koji sadrže su opasni za naše zdravlje. Iako u određenom trenutku pojesti čokoladicu je za nas satisfakcije i poboljšava raspoloženje u daljnjoj perspektivi ima destruktivan utjecaj na naš organizam. Uz sve to šećer ćemo naći svugdje. Ima ga puno u gotovim proizvodima, visoko prerađenim, umacima, pićima, grickalicama. Ako ih jedeno s vremena na vrijeme i dodatno ne ograničavamo konzumiranje slatkiša, to je gore za nas. Trebamo značajno ograničiti konzumiranje šećera i prije svega odustati od svakodnevnog jedenja slatkiša. Ali to nije jednostavno, posebno ako imamo svoje navike.

U ograničavanju slatkiša nam može pomoći isključivo dijeta s većom količinom voća i svježih sokova. Umjesto šećera za slađenje pića (i ne samo to!) moemo uspješno koristiti kvalitetan med ili se prebaciti na steviju. Kolači iz trgovine trebaju biti zamijenjeni domaćim. Ako se odlučujemo za čokoladu, birajmo gorku sa što je moguće većim sadržajem kakaa. Ako kupujete, čitajte etikete – znanje toga što se nalazi u pojedinim proizvodima u trgovini će nam omogućiti pametniju kupovinu koja je korisna za zdravlje.

Kada slatkiši imaju nad Tobom premoć

O ovisnosti možemo govoriti kada tvari koje koristimo ometaju naše svakodnevno funkcioniranje i mi usprkos tome da smo toga svjesni ih i dalje koristimo. Nismo u stanju kontrolirati situaciju, obrnuto – potreba napraviti nešto, u ovom slučaju pojesti slatko je jača od naše volje i zdravog razuma.

Takvu ovisnost trebamo konzultirati sa stručnjacima. Terapija je ovdje isto bitna kao u slučaju drugih ovisnosti iako o ovisnosti o slatkišima ili šećeru se govori rjeđe nego o alkoholizmu, ovisnosti o duhanu ili radoholizmu. U promjeni dijeta za zdravlju će nam pomoći nutricionist.