Koji je princip probirnih testova?

Koji je princip probirnih testova?

Je općenito poznato da osnovni uvjet za sprečavanje bolesti je odgovarajuća preventiva u okviru koje bitan i jedan od osnovnih alata su tako zvani probirni testovi.

Probirni testovi se provode među osobama koje do sada ne pokazuju simptome određene bolesti, ali se provode radi ranijeg otkrivanja eventualne bolesti da bi se mogla učinkovito izliječiti i što je za to vezano – da se smanji broj oboljenja, sprečavaju posljedice i ograničava pokazatelj smrtnosti. Testovi tog tipa se provode ili za cijelu populaciju na primjer kod djece u određenoj dobnoj skupini ili među osobama koje zastupaju skupinu tako zvanog povećanog rizika, na primjer žena kojima prijeti tumor vrata maternice. Istina je da probirni test omogućuje stavljanje uvodne dijagnoze, ali konačna dijagnoza i izrada strategije liječenja zahtijeva cijeli niz dodatnih i podrobnijih testova. Zbog toga treba uvijek uzimati u obzir mogućnost pogrešnog probirnog testa i u rezultatu prepoznavanje bolesti kod osobe zdrave ili što je gore koji daje umjetni osjećaj sigurnosti negativan rezultat kod osobe koja boluje od određene bolesti.

Probirni testovi se provode za mnoge bolesti, uglavnom tumore, u skupini osoba visokog rizika, to jest između ostalog u slučaju žena u određenim godinama što se tiče tumora dojke (mamografija) ili tumora vrata maternice (citologija), u slučaju muškaraca što se tiče tumora prostate (pretraga per rectum i probirni test krvi razine antigena). Često se također provodi kolonoskopija kao pretraga za tumor debelog crijeva. Obavezan probirni test za hipotirozu i fenilokentonuriji se radi kod novorođenčadi. U odnosu na cijelu populaciju probirni testovi se provode na primjer kod djece u školskoj dobi za pojavljivanje problema vida i sluha, skolioze ili drugih oboljenja.