Melanom – kako je prepoznati?

Melanom – kako je prepoznati?

Provjerite jeste li u skupini rizika od oboljenja tim opasnim tumorom i saznajte kako ga prepoznati.

Melanom lini 2% svih oboljenja od raka. Procjenjuje se isto da ovaj tumor se pojavljuje kod 1 od 75 osoba. Iako se donedavno melanom smatrao neizlječivom bolesti, sada zahvaljujući razvoju medicine, iz bolesti je moguće izaći pod uvjetom da će biti ranije otkrivena.

Simptomi bolesti

Melanom može biti promjena postojećih znamena ili pjega ili nastajanjem potpuno novih. Najčešći simptomi koji se pojavljuju u okolici znamena na koje su se žalili pacijenti kod kojih je utvrđen tumor su:

  • pojačanje,

  • povećanje,

  • svrbljenje,

  • crveno zname i/ili mjesta oko njega,

  • krvarenje,

  • promjena oblika.


Provjeri doktora treba podvrgnuti sve promjene koje se pojavljuju na koži i zabrinjavajuće su.

Jeli to zname ili melanom?

Uvodni pregled znamena je moguće provesti kod kuće. Radi toga treba iskoristiti popularnu metodu kojoj je princip u tome da ocijenimo četiri karakteristike znamena sakrivene ispod četiri prva slova abcede.

A – (iz eng. aszmmetrz) – osobina vezana za asimetriju mrlja. Neopasna znamena imaju obično lagan oblik ovala. Zabrinjavajuće promjene su one kod kojih su oblici asimetrični ili znamena „se savijaju“ u jednom smjeru.

B (iz eng. border) – ta osobina određuje granice znamena. Promjene tumora na koži imaju obično potrgane, neravne krajeve, nekada se na njima također pojavljuju pojačanja.

C – (od eng. colour) – karakterističan znak znamena je također njegova boja. Usprkos nazivu, boja melanoma ne mora biti tamna. Ako zname mijenja boju – na bilo kakvu- svjetliju, tamniju ili je boje tijela, može to biti rezultat tumora i treba odmah posjetiti liječnika.

D – (od eng. diameter) – sljedeća osobina koja je bitna je njegova veličina. Liječnik treba pregledati svaku promjenu na koži koja je veća od 5 mm.