Desenzibilizacija metoda za alergiju

Desenzibilizacija metoda za alergiju

Nedostatak kontakta s alergenom je najbolje rješenje za osobe koje pate od alergija. U većini slučajeva to nije moguće za postići ili stvara niz problema i ograničenja. Tada umjesto privremenog liječenja vrijedi razmisliti o desenzibilizacijskoj treapiji.

Najjednostavnije govoreći, immunoterapije (alergenska immunoterapija, svojstvena), to jest desenzibilizacija princip joj je takav da se alergičaru daje vakcina koja sadrži alergen na koji je pacijent alergičan. Male doze vakcine koje se daju redovno u određenom razdoblju uzrokuju to da se organizam prestaje boriti protiv alergena i u rezultatu dolazi do eliminacije teških simptoma ili smanjenja njihovog intenziteta.


Za koga je desenzibilizacija?

Što se tiče dobi starosti prihvaćeno je da immunoterapiju mogu koristiti pacijenti od 5 do 45 godina starosti. Određivanje gornje granice dobi je individualno i ovisi o drugim bolestima od kojih pati pacijent koji se želi podvrgnuti desenzibilizaciji. Kontradikcije kod starijih osoba mogu biti na primjer koronarna bolest, visoki krvni tlak ili arterioskleroza.

Treba imati na umu da desenzibilizacija je dugotrajan proces. Obično traje od 3 do čak 5 godina. U tom razdoblju primamo alergen u obliku vakcine svakih 4-6 tjedana (doze za održanje) ne računajući početno razdoblje terapije kada se vakcina aplicira u većim dozama i češće, jer je to svakih 7-14 dana u razdoblju od 2-3 mjeseca.


Učinkovitost terapije

Ali nije rečeno da desenzibilizacija će potpuno ukloniti problem alergije i kao pacijenti se ne smijemo držati takve vizije. Može biti i tako da će terapija utjecati samo na ublaživanje simptoma i intenzitet reakcije na alergen. Tada je neophodno primanje uobičajenih lijekova protiv alergije iako u manjim dozama. Liječenje je malo učinkovito kod osoba s teškim oblikom alergije i kod onih koje su alergične na više alergena. Ali sve ovisi o individualnim predispozicijama i nizu čimbenika koje ocjenjuje stručnjak.

Prije terapije je potrebno provesti precizne dodatne pretrage (na primjer kožne testove, precizna analiza simptoma koji se pojavljuju kod pacijenta) da bi liječnik mogao kvalificirati pacijenta za daljnju terapiju. Ovdje je nužno precizno određivanje alergena koji uzrokuje alergiju i to u kojem stupnju je određena osoba izložena na njegovo djelovanje i koliko snažni su pri tome simptomi. Isto tako je važno određivanje eventualnih kontradikcija.

Postoji sezonska desenzibilizacija koja je odgovarajuća za pacijente koji imaju alergiju na sezonske alergene (pelud) i cjelogodišnja terapija za osobe koje su izložene kontaktu s alergenom cijelo vrijeme (dlaka životinja, grinje i krpelje).