O čemu može svjedočiti bol očiju?

O čemu može svjedočiti bol očiju?

Slično kao u slučaju drugih problema, također bol očiju može biti uzrokovana brojnim čimbenicima. Nekada su razlog druge bolesti, a nekada obični umor...

Pateći od bola očiju si postavljamo pitanje što uzrokuje taj problem i istovremeno tražimo način kako se ga riješiti. Koliko intenzivni su bolovi? Kako često se pojavljuju? Gdje se točno nalaze? Odgovori na ta pitanja će nam pomoći ocijeniti dali je problem ozbiljan i dali je potrebna posjeta liječniku. 

Čest razlog zbog kojeg osjećamo probleme s očima je iritacija. Čimbenici koji su odgovorni za to stanje su najčešće raznoliki alergeni, na primjer: prašina, cvjetna prašina, dim cigareta i sl. Bolovi očiju mogu biti vezani za posao koji vršimo. Dugotrajno intenzivno korištenje očiju uzrokuje njihov umor. Posebno su izložene toj boli očiju osobe koje rade s računalom i osobe kojih radno mjesto se nalazi u previše intenzivnom ili preslabom osvjetljenju. Iako taj problem nije jako opasan, vrijedi razmisliti o posjeti okulistu i promjeni uvjeta rada. 

Rjeđi razlog bolova očiju je ulazak u okolice rožnice ili spojnice tuđeg tijela. Karakteristična osobina tog tipa bola je njegova intenzifikacija pri trepanju. Može se pojaviti problem s gledanjem. Da ne bi doveli do oštećenja oka, treba odmah posjetiti liječnika. 

Bol očiju može biti nagovještaj ozbiljnih oboljenja. Jedno od njih je glaukom. U takvom slučaju se radi s vrlo jakim napadima naglog bola oka koji dodatno može biti osjetljiv u sljepoočici, stražnji dio glave i okolice čeljusti. Drugi simptom koji ide zajedno sa bolom su problemi s vidom – slika postaje razmazana, u vidnom polju se pojavljuju mrlje, krugovi u bojama duge. Druga bolest kod koje se može pojavljivati bol oka (koji je sve veći pri pokretanju okom), spojen s problemima s gledanjem, je upala vidnog živca.