Zašto se ne trebamo sramiti psihoterapije?

Zašto se ne trebamo sramiti psihoterapije?

Ako se ne sramimo konzultirati kardiologa ili internista, ne bismo se također trebali sramiti posjeta psihologu ili psihijatru. Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko.

Sramotna tajna?

Odlučujući se za početak psihoterapije, nerado govorimo o tome sa bliskima. I nije ni čudo - vjerojatno bismo se otvorili na neugodne komentare i nevjericu da se ne možemo sami nositi sa svojim problemima. U očima mnogih terapija ujedinjuje nas s opasnim ljudima, koji pate od teških psihijatrijskih poremećaja. Ako koristimo pomoć psihologa, ovo već znači da nedaleko smo od luđaka. Polako, osobito među mladima, ti se stereotipi počinju smanjivati, ali unatoč svemu još uvijek bojimo se javno govoriti o tome da samo vodimo brigu o svom mentalnom zdravlju. Problem leži upravo u činjenici da drugi ne misle na taj način. Može se voditi brigu o sebi kroz sport, zdravu prehranu, posjete raznim specijalistima, da, ali psiholog? Psihijatar?

Ipak, treba zanemariti sudove drugih. Posjet psihologu ili psihoterapeuti svjedoči da smo svjesni vlastitih slabosti, želimo voditi odgovoran život, poduzeti ispravne odluke i razvijati se. Terapeuti imaju odgovarajuće obrazovanje i široko znanje koje mi sami često ne posjedujemo. Zahvaljujući tome oni će nama pomoći vidjeti širi kontekst naših problema, navesti izvor određenih ponašanja i strahova i predložiti rješenja koja nećemo dobiti od prijatelja uz šalicu čaja. Psihoterapija će nama pomoći da bolje upoznamo sebe i saznamo zašto smo napravili takve, a ne druge odluke i dopuštamo da i dalje ponavljamo iste pogreške. Problemi, s kojima obraćamo se psihologu, uobičajena su - teško djetinjstvo, nemogućnost prilagodbe skupini, obiteljske i bračne poteškoće, problemi sa stvaranjem interpersonalnih odnosa, toksični spojevi, probleme sa samo-prihvaćanjem, lijenost, želja za proširenjem komunikacijskih vještina, nedostatak asertivnosti - svatko od nas bori se sa svojim mentalnim balastom.

Dakle, nemojte se bojati, niti sramiti konzultirati psihologa ili psihoterapeuta. Psihoterapija je prilika za razvoj i suočavanje s postojećim problemima koji mogu trajati godinama. Korištenje terapije trebalo bi biti, u očima društva, nešto prirodno, znak emocionalne zrelosti.

Psihijatrijska pomoć - važna i potrebna

Slično je u slučaju psihijatrijskog liječenja. Depresija, nesanica, ovisnost ili poremećaj prehrane jesu problemi gomile ljudi, a ne pojedininaca iz društvene margine. Liječenje ovih bolesti trebalo bi biti očigledno i nedvojbeno djelovanje, kao što su liječenje hipertenzije ili dijabetesa. Posebno jer u mnogim slučajevima zdravstveni problemi ne proizlaze iz organske bolesti, ali samo iz emocionalne baze. Možemo patiti od uznemirujuće kožne lezije, zatvora, proljeva ili bolesti kralježnice, koje sve imaju svoj izvor u psihi. Ovo je poznato kao odraz psihosomatskih poremećaja koja neće izliječiti niti internist niti dermatolog, nego samo psihijatar. Nažalost, u njegov ured pacijenti obično dolaze na kraju, kada nijedan prethodni stručnjak ne može postaviti ispravnu dijagnozu ili liječenje ne donosi očekivane rezultate.