Crni, zeleni ili crveni – koji je čaj najzdraviji?

Crni, zeleni ili crveni – koji je čaj najzdraviji?

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Ovisno o vrsti, ima različita svojstva i na drugačije načine djeluje na organizam.

Crni – krijepi ili smiruje

Najpopularniji i najčešće konzumirani čaj. Iako ima relativno malo ljekovitih svojstava u usporedbi s ostalim čajevima. Ali to ne znači, da ima ih tako malo, da bi se ga trebao prestati piti. Naime, crni čaj sadrži puno bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprječavaju razvoj tumora i prerano starenje. Bioflavonoidi mogu imati protuupalno djelovanje i pozitivno utjecati na kardiovaskularni sustav – učvršćuju stijenki krvnih žila i smanjuju krvni tlak.

S obzirom da crni čaj sadrži mnogo teina, djeluje stimulirajuće i krijepi organizam. Može također djelovati opuštajuće pod uvjetom da držite ga dulje u vodi, najmanje 3 minute. Ali svakako treba paziti, jer s druge strane dužim kuhanjem može izgubiti svoju najbolju aromu i postati manje okusan.

Štoviše, crni čaj pomaže smanjiti rizik od nastanka karijesa i spriječava razvoj mikroorganizama u probavnom sustavu. Sadrži vitamin C i vitamine B grupe. Crni čaj je također poznat po tome što učinkovito djeluje kao oblog za umorne oči. Pomaže smanjiti vidljivost podočnjaka i djeluje opuštajuće na crvene oči. Oblog se može napraviti od crnog čaja, u koji treba umakati komadiće vate i staviti nekoliko minuta na oči.


Zeleni – produžuje život

Popularan je zbog svojeg okusa i stimulativnih svojstava te priznat kao pomoć pri mršavljenju. U stvari, vrlo je aromatičan, savršeno čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam i daje energiju za nekoliko sati. U ovom je aspektu čaj bolji od kave, koja okrepljuje ali samo na kratko vrijeme. Zeleni čaj sadrži tein, kojeg djelovanje traje dulje vrijeme, olakšava koncentraciju još nekoliko sati nakon samo jedne šalice čaja.

Crni čaj dobiva se procesom fermentacije listova zelenog čaja. Zbog ovog procesa, sadrži malo manje vrijednosti, zato zeleni čaj smatra se najzdravijim - listići se suše odmah nakon branja. Obogaćuje prehranu zbog velike količine mikro i makro elemenata, npr. željezo, fluorid, bakar, mangan i kalcij. Zeleni čaj sadrži također vitamine i puno antioksidansa. Redovito pijenje tog napitka produljuje život. Potiče želudac da počne lučiti probavne sokove i ubrzava rad mokraćnog mjehura. Zahvaljujući taninama spriječava nastanak tumora. Pomaže u snižavanju rizika od nastanka peptičkog ulkusa i snižava kolesterol.

Crveni – sagorijeva i čisti

Crveni čaj proizvodi se kratkotrajnom fermentacijom uskoro nakon branja listića. Onda dobiva svoju crvenu boju i karakterističan okus. Napitak od crvenog čaja sadrži najviše teina, antioksidansa, vitamina i minerala od svih čajeva. Štoviše, poboljšava cirkulaciju i raspoloženje te potiče rad jetre. Crveni čaj je definitivno najbolji od svih vrsta čajeva što se tiče sagorijevanja masti. Ubrzava čišćenje crijeva, rad mokraćnog mjehura i proizvodnju probavnih sokova. To promiče bolju probavu i u istom vremenu ubrzava metabolizam i pomaže izgubiti višak kilograma.