Dijetetski suplementi za žene – koje odabrati?

Dijetetski suplementi za žene – koje odabrati?

Svaki dan čujemo nešto o suplementima za mršavljenje ili jačanje imuniteta. Koji od ovih suplemenata su učinkoviti i što o tome odlučuje?

Što su dijetetski suplementi i koja je njihova uloga?

Dijetetski suplementi su preparate prirodnog porijekla, koji sadržavaju vitamine, minerale, biljne ekstrakte i druge tvari koje podržavaju rad organizma. Cilj im je nadopuniti svakodnevni menu tim tvarima, koje nam fale. Mogu podržavati jedan organ, ubrzati mršavljenje itd. Obično, kad prvi put koristimo suplemente, nadamo se da hoće biti učinkovite – dok, ukoliko suplementi faktički pojačaju organizam ili ubrzavaju trošenje kaloria, utoliko su samo pomoć u tim procesima. Ako želimo uspjeti moramo promjeniti naše navike, pa onda razmisliti o suplementima.

Koje suplemente odabrati?

Dijetetski suplementi koriste se pilikom mršavljenja, imajući na umu također pametnu dijetu i fizičku aktivnost. U tom slučaju najbolji su preparati koje sadrže prehrambena vlakna, krom, ekstrakt zelenog čaja, maslačka, ananasa, artičoke, bijelog graha i jabučnog octa. Mogu se isto sastojiti od L-karnitina ili kiseline CLA. Te tvari reguliraju rad probavnog sustava, smanjuju apetit, korisno djeluju na probavu i metabolizm, potpomažući procese koje vode do mršavljenja. Mora se paziti na suplemente koje sadrže puno kofeina, koji može uzrokovati sniženje krvnog tlaka i razdraženost.

Ako često imate infekcje, dobro je vašu dijetu nadopuniti suplementima bogatim vitaminama, posebno C i B6. Osobama, koje se intensivno bave sportom, preporučuje se suplemente bogate magnezijem, željezom i L-karnitinom, koje pojačuju organizam tijekom vježbanja. Za slabu kosu i nokte najbolje su tablete ili kapsule sa folnom kiselinom, biotinom, selenom, cinkom, željezom pa vitaminama A, C i E. Dijetetski suplementi se također preporučuje osobama koje ne jedu puno povrća i voća, piju alkohol ili jedu brzu hranu (fast foode). Preparate sa selenom, vitaminama A, C i E izvrsno čiste organizam. Bitno je, da ih ne primamo zajedno sa multivitaminskim ili biljim preparatima, jer se mogu dnevne doze minerala duplirati.