Pazi na bakterije pneumokoke!

Pazi na bakterije pneumokoke!

Pneumokoke su bakterije koje uzrokuju bolest zovu se također diplokoke. Su jedne od najgorih, najagresivnijih i opasnih bakterija.

Pneumokoke su općenito prisutne među mnogom djecom koja nesvjesno postaje njihovim nocsiteljem. Stranište pneumokoka je sluznica grla i nosa. Dijete koje je nositelj uopće ne mora oboljeti, posebno ako je u dobrom zdravstvenom stanju. Ali kada dođe do pada imuniteta i slabljenja organizma, bakterije koje su do sada bile uspavane, mogu krenuti u napad, doći do srednjeg uha ili sinusa i izazvati neinvazivnu infekciju.

Vrste infekcija

Pneumokoke izazivaju infekcije sa različitim stupnjem opasnosti koje je moguće podijeliti na neinvazivne i invazivne infekcije. Neinvazivne infekcije su manje opasne, ali su češće i obuhvaćaju: upalu pluća, upalu sinusa, upalu srednjeg uha ili upalu spojnica. Procjenjuje se da peneumokoke su najčešći uzrok bakterijane upale pluća kod odraslih.

Invazivne upale od pneumokoka su rjeđa, ali znatno opasnija vrsta infekcija. U njihovom slučaju bakterije iz dišnih puteva prelaze u krv (tzv. bakteremija) ili drugu sistemsku tekućinu. Dalje infekcija od pneumokoka se može rasprostraniti napadajući razne organe i uzrokujući bolesti kje uzrokuju komplikacije ili čak smrt, kao što su: meningitis, sepsa, upala pluća s bakteremijom, endokarditis, upala potrbušnice i drugo. Pneumokoke su odgovorne za oko pola bakterijskih meningitisa kod odraslih koje završavaju smrću pacijenata čak u 30% slučajeva.

Liječenje

Govoreći o pneumokokovima i opasnostima vezanim za njih, treba spomenuti o vakcinama, koje su osnova u preventivi tih bakterija. Vakcine protiv pneumokoka dijelimo na polisaharidne i konjugirane. Drugi tip vakcine je namijenjen za djecu do 2 godine, a polisaharidne vakcine se apliciraju starijoj djeci.

Pnemokoke SE NE SMIJU IGNORIRATI! Izazivaju mnoge česte bolesti koje mogu dovesti do invaliditeta i čak do smrti. Zbog toga vrijedi štititi svoje dijete.