Netolerancija na laktozu: uzroci, simptomi, rješenja

Netolerancija na laktozu: uzroci, simptomi, rješenja

Netolerancija na laktozu se očituje na vrlo osebujan i ne baš ugodan način. Može se osjetiti posebno nakon konzumiranja svježeg kravljeg mlijeka i nekih mliječnih proizvoda. 

Nakon obroka, koji se sastojao od mlijeka, svježeg sira, jogurta i ostalih proizvoda koji sadrže laktozu, tijelo počinje reagirati na niz želučanih simptoma. Pojavljuju se proljev, kolike, grčevi u trbuhu, sindrom iritabilnog crijeva, mučnina, plin, a ponekad i povraćanje. Ovi simptomi mogu se pojaviti u različitim stupnjevima, a ovise o količini potrošenog mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda. Netolerancija na laktozu raste uz starenje, a može se dogoditi privremeno, ima za rezultat povrede sluznice tankog crijeva, npr. nakon djelovanja antibiotika.

Laktaza i laktoza

Netolerancija na laktozu je bolest koja pogađa oko 25% Poljaka. Europljani, posebno stanovnici sjevernog dijela kontinenta pate od toga u mnogo manjem postotku nego, na primjer stanovnici Azije. Općenito, međutim, kod odraslih ljudi, laktoza se razgrađuje i apsorbira u ograničenom ili vrlo ograničenom stupnju u odnosu na rano djetinstvo.

Glavni krivac za ove netolerancije, međutim, nije laktoza (disaharid), ali laktaza. Odnosno njezin nedostatak. Laktaza je enzim koji se proizvodi u tankom crijevu, čija je funkcija da razgradi laktozu na glukozu i galaktozu, tako da se može apsorbirati. S godinama, proizvodnja laktaze se smanjuje. Ovaj proces počinje već kod maloljetnika. Većina odraslih ima toleranciju na laktozu koja se održava na 50%. Međutim, kod mnogih, taj je pokazatelj znatno manji, što ima za posljedicu da se ne probavlja laktoza skoro pa nikako. Neprobavljeni disaharid u zaostaje u crijevima, uz zaustavljanje vode i pokretanje procesa fermentacije što rezultira spomenutim crijevnim nemirima.

Istraživanje i prehrana

Nekoliko metoda ispitivanja omogućuje jasnu dijagnozu nepodnošenja laktoze (testiranje urina, serumski test krvi na količinu vodika u dahu i slično). Ovo stanje je, štoviše, lako za promatranje. Simptomi nepodnošenja obično se pojavljuju od 30 minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja svježeg mlijeka. Netolerancija zahtijeva djelomično ili potpuno povlačenje mliječnih proizvoda, a posebno svježe kravlje mlijeko. Ovisno od toga u kojoj mjeri naše tijelo je u stanju proizvesti laktaze, neki moraju ostaviti mliječne proizvode, uglavnom bijeli sir i najviše jogurt. Laktoza sadrži kefir. Isto tako, tvrdi sir i sir koji dugo sazrijeva sadrže male količine laktoze. Laktozu nećemo pronaći u biljnom mlijeku (soja, badem, kokos). No, može se za to pojaviti u šunkama i nekim grickalicama i slatkišima.