Sezonska depresija - što je to, odakle dolazi i može li se izliječiti?

Sezonska depresija - što je to, odakle dolazi i može li se izliječiti?

Depresivno stanje može biti ne samo posljedica ozbiljnih kriza u životu ili emocionalnih problema. Pojavljuje se također s dolaskom hladnog vremena, kada je nebo za dugo, dugo vremena i danima inhalira sive oblake i kišu, a tučeno drveće gubi svoju postojeću odjeću...

Jedno od najtužnijih remek-djela poljske poezije počinje riječima: "Drvo usamljeno, golo / Poginje mršava ramena ...". Ne bez razloga, pjesnik koristi sliku stabla kojem je oduzeto lišće izraziti bolnu melankoliju kojom je obojena cijela pjesma. Grane bez lišća su, nakon svega, sastavni dio jesenskog krajolika. Jesen je pak - sezona, kada život gubi zamah i postupno umire dok će se ponovno roditi tek u proljeće. Ispravnost vladajuće prirode se odnosi i na ljudsko mentalno stanje. Klima se odnosi na smanjenje dinamike života utječe na ukupno raspoloženje i ton misli. Kada se povećava intenzitet negativnih osjećaja možemo govoriti o tzv. sezonskoj depresiji.

Zašto patimo od jesenje depresije?

Glavnim uzrokom sezonske depresije smatra se nedostatak sunčeve svjetlosti. U jesen i zimu dani su sve kraći, kiša obično pada češće nego u ljeto, a svjetlo dana iz tjedna u tjedan slabi i tamni. Zašto dnevno svijetlo igra važnu ulogu za čovjeka? Jer potiče stvaranje i regulaciju neurotransmitera i hormona odgovornih za djelovanje mnogih struktura našeg tijela. Nedostatak svjetlosti rezultira povećanom količinom melatonina u tijelu, tvari koja se također naziva "hormon sna" zbog svojih sedativ svojstava. Također je vrijedno napomenuti da je porast melatonina obrnuto proporcionalan razini serotonina (hormon odgovoran između ostalog za veselo raspoloženje) u krvi.

Sezonsku depresiju može uzrokovati genetska predispozicija ili individualne karakteristike psihofizičke kao primjer abcrantna osjetljivost mrežnice na svjetlost. Veliku ulogu također može igrati nesretni slučaj ili događaji, kao što su gubitak posla, smrt voljene osobe ili neuspjeh na temelju financijskih izvještaja. U svezi s kontinuiranim utorom iza prozora s pogledom na umiruću prirodu manifestacija ove vrste ima zastrašujuće razmjere, a ponekad prekoračuje ljudsku izdržljivost.

Čime se pokazuje sezonska depresija?

- Duboka tuga, strah i osjećaj praznine,

- Kronični umor,

- Smanjena aktivnost, nedostatak motivacije i inicijative za djelovanje

- Povišen apetit i s njim u paru debljanje,

- Slabljenje seksualnog nagona

- Povećana pospanost tijekom pogoršanja kvalitete spavanja, pospanost, poteškoće kod buđenja ujutro

- Pretjerana razdražljivost

- Gubitak sposobnosti za zadovoljstvo u malim, svakodnevnim sitnicama, koje su bile izvor užitka za pacijenta prije bolesti

- Osjećaj beznađa

- Problemi s memorijom, jasnoćom misli, koncentracijom i pažnjom

- Problemi s dnevnim aktivnostima

- Gubitak energije, vitalnosti

- Gubitak interesa, apatija

- Nevoljkost na posao

- Izbjegavanje društva

- Suicidalne misli.

Da li se sezonska depresija može izliječiti?

Sezonska depresija, kao što ime sugerira, traje samo kroz jesen i zimu , nakon čega simptomi u potpunosti nestaju. Teško je, međutim, zahtijevati od oboljelih od ovog stanja da se naoružaju strpljenjem i čekaju toplije sezone. Depresivni poremećaji imaju veliki utjecaj na svakodnevno funkcioniranje čovjeka, umanjuju ili potpuno paraliziraju, i zato ne treba podcjenjivati alarmantne simptome. U slučaju produženog razdoblja lošeg raspoloženja treba potražiti stručnu pomoć. Najučinkovitiji način liječenja je fototerapija. Ona se izvodi pomoću fluorescentne svjetiljke koja svijetli pacijentove oči svjetlom napajanja koje je blizu prirodnog. Terapijski učinak fluorescentne svjetiljke je činjenica potvrđena znanstvenim istraživanjima. Osobe koje pate od depresije sezonskih razloga, ne samo da iz klimatsko atmosferskih poremećaja, ne trebaju računati na činjenicu da će fototerapija zamijeniti u potpunosti kontakt s psihoterapeutom.