Kako da se brinemo za zube?

Kako da se brinemo za zube?

Živimo u vremenu u kojem je obavezan keep smiling. Oni koji od toga odamknu, izloženi su izopćenjem i stigmama. Tako se vrijedi pobrinuti za zdravlje i izgled vaših zubi, tako da nismo nijednu priliku za osmijeh.

Dječaće, dječaće...

Glavni sastavni dio oralne higijene je redovito četkanje zubi. Stomatolozi preporučuju četkanje zubi dva puta dnevno - ujutro i navečer. Međutim, ne treba četkati zube neposredno nakon uzimanja obroka, jer je pH usta znatno smanjena, pa je caklina izložena oštećenju. S pranjem zuba, pričekajte cca. pola sata dok razina pH ne poraste. Pretjerano četkanje zubi loše je za zubnu caklinu i desni. Također se treba naglasiti da se p0reporuča korištenje paste sa florom.

Zubni konac

Kako bi se spriječilo truljenje zuba i bolesne desni, trebalo bi koristiti konac. On nam omogućuje da se brinemo o higijeni interdentalnih prostora, koje jedva možemo čistiti četkicom za zube. Tu se također akumuliraju štetne bakterije zubi. Iz tog razloga, korištenje zubnog konca je sastavni dio dobre oralne higijene.

Nemojte se bojati zubara!

Kabinet stomatologa nikome ne ostavlja prilično ugodne asocijacije. Velika većina pacijenata odluči se posjetiti stomatologa tek kada im se pojave znakovi zubobolje. Statistike pokazuju da u Poljskoj, rijetko tko posjećuje stomatologa redovito, kao dio prevencije. To je ozbiljna pogreška, jer posjete stomatologu često pomažu izbjeći buduće vrlo bolne tretmane koji postaju nužnima ako je akutna bol lokalizirana u ustima.

Lakiranje zuba

To je preventivna stomatološka operacija, kojia uključuje pokrivanje pukotine i šupljine u zubima posebnim brtvljenjem, dizajniranim kako bi zaštitili ona mjesta koja je najteže čistiti četkom. Brtvljenje se preporučuje osobito za malu djecu, koja, razumljivo, ne manevrišu četkom kao odrasli.

Upotreba navedenih preporuka, omogućuje da se izbjegne prerani gubitak kao i sve vrste komplikacija povezanih s nepažnjom na području higijene. A tko zna hoće li ili neće donijeti nam koristi puno vrednije, kad jednog dana se osmijehnemo na nekoga tko bi mogao dodati boju u našim životima.