Povratna ljubomora, to jest ljubomora prema bivšim partnerima ili partnericama

Povratna ljubomora, to jest ljubomora prema bivšim partnerima ili partnericama

Pročitajte i saznajte više što raditi u slučaju ako se u vezi pojavi ljubomora prema bivšim partnerima i kakvi su najbolji načini da se savlada.

Kako prepoznati ljubomru?

Povratna ljubomora je vrsta straha zbog mogućnosti gubitka ljubavi i vezan je za prošlost partnera. Odnosi se na ljude koji vole jako i nisu u stanju da se pomire s činjenicom da je partner nekada bio u vezi s drugom osobom, posebno kada je došlo do toga da je zaprosio drugu osobu ili braka. Ljubomorna osoba sumnja u sadašnju vezu i svoj položaj u toj vezi. Ako u toj fazi ne riješi problem ljubomore, taj će se osjećaj razvijati dok se ne preoblikuje u opsesivno razmišljanje o bivšim partnerima i to će imati realan utjecaj na slabljenje sadašnje veze, a čak može dovesti do raspada.

Kako riješiti problem ljubomore prema bivšim partnerima?

Da bi se riješili misli o prošlosti partnera i tako „se izliječili“ iz ljubomore:

  1. Prihvatite činjenicu da svatko od nas ima prošlost. Teško je za očekivati da će to biti drugačije, kada ulazimo u vezu s odraslom osobom. Prošlost se ne može izbrisati, dakle najjednostavnije rješenje je se s njome pomiriti. Osim toga iskustva prijašnjih veza čine partnere pametnijim i omogućuju izbjegavanje grešaka koje mogu povrijediti.

  2. Pamtite da ste izuzetni i nastojite da se nemojte se uspoređivati s osobama iz prošlosti – zbog nekakvog razloga te osobe u nju spadaju. Usredotočite se na trenucima i cijenite ih. Primjećujte i govorite o svojim svakodnevnim postignućima obraćajući pažnju na vlastitu atraktivnost. Mislite o sebi na pozitivan način.

  3. Uzmite probleme u svoje ruke. Ljubomora je Vaš osjećaj i iako će Vas partner uvjeravati o svojoj ljubavi i tome da prethodne veze nisu bitne, dok u to ne povjerujete Vi, ljubomora će se Vam stalno vraćati.

  4. Stječite vlastita interesiranja, nove prijatelje i nova iskustva. Stvaranje ovisnosti vlastitog zadovoljstva o drugoj osobi je kratak put do kraja veze.

  5. Prije svega razgovarajte s partnerom i također s prijateljima i obitelji. Podijelite svoje strahove, dajte im ime i poslušajte mišljenje najbližih osoba. Raščišćavanje nesporazuma i teških situacija to su osnove toga kako riješiti probleme ljubomore. Ako se ne možete riješiti opsesivnih misli o prošlosti partnera odite kod terapeuta koji će Vam pomoći shvatiti Vaše osjećaje i riješiti probleme.