Domaći načini na upalu sinusa

Domaći načini na upalu sinusa

Mukotrpno curenje iz nosa i prije svega bol nosa koja se proteže na čelo i sljepoočnice pri svakom naporu, učinkovito otežavaju funkcioniranje. Ima nekoliko prirodnih, domaćih načina koji pomažu ublažiti te probleme.

Snaga bilja

Bilje je nezamjenjivo kada tražimo način na stalno curenje iz nosa i gusti sekret koji začepljuje nos i onemogućuje slobodno disanje. Intenzivan, često iritirajući miris bilja uzrokuje razrjeđivanje sekreta koji začepljuje nos. Najbolja i najjednostavnija je inhalacija bilja. Za nju nam treba posuda, ručnik, vruća voda i sušeno bilje ili prirodno eterično ulje. Posudu punimo s 2 litara vode i dodajemo bilje. Najučinkovitiji je timijan, ružmarin, salvija, lavanda i menta. Možemo uzeti jedno od njih i napraviti miks. Od eteričnih ulja će dobro doći posebno od bora, ružmarina, eukaliptusa, lavande, od paprene mente i majoranka. Zbog toga što eterična ulja ima jako intenzivno djelovanje, u vodu stavljamo samo nekoliko kapi, a bilja koristimo oko 50 grama. Dalje stavljamo glavu iznad posude, pokrivamo se ručnikom i udišemo paru. Inhalacija treba trajati oko 10 minuta.

Isto tako nemojte omalovažavati intenzivno djelovanje začina kao što su cimet, đumbir, kim, papar ili hren. Istina nisu čudotvorni, ali ako ih dodate u vruće piće ili jelo imat će utjecaja na razrjeđivanje sekreta u nosu. Pri pripremi obroka ne bi smjeli štedjeti s češnjakom i lukom, koji sadrže ulja koja suzbijaju bakterije. Ta ulja se također dobro udišu iz narezanog luka i češnjaka.


 

Obloga će pomoći

Najbolje obloge za bol sinusa su one od soli i zrna: graška i gorušice. Nekoliko šaka zrna treba prethodno zagrijati na tavi ili u pećnici, dalje s njima napuniti lanenu ili platnenu vrećicu (može se također koristiti pamučna čarapa) i obloga je gotova. Slično postupamo sa soli samo što bi ona trebala biti jodno-bromska lječiva sol, dostupna u ljekarnama. Običnu kuhinjsku sol možemo koristiti za inhalaciju – dodati u vodu umjesto bilja i ulja.


 

Gore navedena sredstva iako stvarno pomažu treba tretirati kao dopunu terapije koju je preporučio liječnik. Neizliječena ili krivo liječena upala sinusa će se vraćati i može završiti opasnim komplikacijama.